Terug naar overzicht

Architect

Studio SK

Locatie / Regio

Technologieën

3D elementen Lasersnijden

Toepassingen

Gevel

Omschrijving van het project

Op een drietal locaties langs de Utrechtse Uithoflijn heeft VPT markante cortenstalen gebouwen gerealiseerd. De Uithoflijn is de belangrijkste schakel in de bereikbaarheid van het Utrechtse Science Park.

In 17 minuten van Utrecht CS naar De Uithof. Projectorganisatie Uithoflijn realiseert de tramlijn in opdracht van Bestuur Regio Utrecht en de gemeente Utrecht.

De drie gelijkrichterstations staan op de  Koningsweg, Sorbonnelaan en Universiteitsweg. Aan de buitenkant is verbeeld wat er binnen gebeurt; het omzetten van wisselstroom naar gelijkstroom voor de tram. De sinusvorm verbeeldt de wisselstroom en deze gaat overhoeks over in een rechte lijn, de gelijkstroom.

Het grafische beeld wordt bereikt door een verschil in reliëf en textuur boven en onder de lijn. De bovenkant bestaat uit een asymmetrisch gevouwen cortenstaal panelen, zodat het gebouw uit verschillende hoeken anders wordt beleeft. Aan de onderzijde bestaat de gevel uit gezette roosters, zodat er optimaal geventileerd kan worden. Door een groot oppervlak roostergevel te maken is het dus geen probleem om tijdens het ontwerpproces of in de toekomst extra openingen te maken.

De gebouwen staan op prominente plekken in de stad Utrecht. Het zullen subtiele oriëntatiepunten zijn voor voorbijgangers, in plaats van niets zeggende grijze techniekdozen. Twee van de gebouwen staan naast hoge bebouwing. Daar is het dak ook als gevel is beschouwd. De gebouwen worden helemaal in cortenstaal uitgevoerd. Hierdoor wisselt het beeld en de kleur door de seizoenen heen en veranderen ze van uiterlijk.

De plaatwerk onderdelen zijn divers in uitvoeringsvorm. De panelen zijn uitgevoerd als gezette vinnen en een dubbel gekromde sinusboog. De roostergevels zijn gerealiseerd als gezette profielen. Een knap stukje plaatwerk, waarbij de disciplines; enigneering, productie, bedrijfsbureau en montage, laten zien wat ze kunnen.


Benieuwd of we voor u iets kunnen betekenen?

 

Vergelijkbare Projecten


Industrieterrein Bakkersdam no. 6609
Bakkersdam 3, 5256 PK Heusden