Terug naar overzicht

Aluminiumprijs bereikt recordhoogtes na sancties tegen Rusland

Geplaatst op: 20/04/2018

Stijgende aluminiumprijzen, een kelderende aandelenkoers voor de Russische aluminiumgigant Rusal en Japanse metaalhandelaren die het Russische aluminium uit voorzorg terugsturen: de markt voor aluminium staat volledig op zijn kop na de Amerikaanse sancties tegen Rusland.

'Ik heb nog nooit zoiets gezien in de aluminiummarkt', zegt Oliver Nugent, een analist die nu voor ING de metalenmarkt volgt en hiervoor werkzaam was bij de Londense metalenbeurs, de London Metal Exchange (LME). 'We krijgen veel telefoontjes van klanten die willen weten waar ze aan toe zijn'.

Aluminium uit de smelterij van Rusal in Siberië.
Aluminium uit de smelterij van Rusal in Siberië.Reuters

 

Rusal

De prijs voor aluminium vliegt omhoog nu de Russische aluminiumgigant Rusal zwaar wordt getroffen door de Amerikaanse sancties. Die zorgen ervoor dat zakendoen met dit bedrijf voor westerse landen zo goed als onmogelijk is, en dat haaltin één klap een forse hoeveelheidvan het metaal van de wereldwijde markt. 'Rusal is goed voor 6% van de wereldwijde productie,' zegt econoom Casper Burgering van ABN Amro. 'Na de Chinese producenten is het de grootste producent ter wereld'.

Dinsdag steeg de prijs voor aluminium gedurende de handelsdag even tot $2.435 per ton, het hoogste niveau in bijna zeven jaar. De sancties werden al op 6 april aangekondigd, maar het is niet toevallig dat de aluminiumprijs dinsdag een extra zet krijgt. Vanaf nu moeten aanbieders op de metalenbeurs in Londen namelijk kunnen aantonen dat hun aluminium niet van Rusal afkomstig is. Aluminium is sinds begin april bijna 20% duurder geworden.

Bron: Financieel Dagblad 17-4-2018

leest het bericht

Gevolgen voor de bouw

De plotselinge prijsstijging en schaarste hebben direct gevolgen voor de bouwsector. Het materiaal aandeel maakt een belangrijk deel uit van de van de kostprijs. Derhalve zullen de bouwproducten duurder worden. Daarnaast stevent de markt af naar een situatie van schaarste en zullen de levertijden van aluminium plaat en profiel gaan oplopen. Op dit moment kan nog niemand gaan voorspellen hoe de situatie op de aluminium markt zich gaat ontwikkelen. Kenners melden dat zij deze situatie in de afgelopen 40 jaar nog nier eerder hebben meegemaakt.

Voor een actuele koers van het aluminium; LME realtime

Update 23-4-2018

Aluminiumprijs hard omlaag op hoop verlichting sancties voor Rusal

De prijs voor een ton aluminium is maandagmiddag plotseling hard gedaald nadat de Amerikaanse overheid had gehint op verlichting van de sancties tegen de Russische aluminiumproducent Rusal. Die sancties hadden de afgelopen weken tot een sterke prijsstijging geleid op de aluminiummarkt.

Eerder op maandag werd aluminium nog 3% duurder, maar na de bekendmaking van het nieuws uit de Verenigde Staten dook de prijs met bijna 12% naar beneden: van ruim $2500 per ton naar $2237 per ton. Tegen het einde van de Europese handelsdag herstelde de aluminiumprijs enigszins, naar rond de $2300 per ton.

Bron: Financieel Dagblad 23-4-2018

leest het bericht

Update 8-5-2018

Onrust blijft

De koers van het aluminium blijft instabiel en naar verhouding hoog. 

Voor een actuele koers van het aluminium; LME realtime

 Industrieterrein Bakkersdam no. 6609
Bakkersdam 3, 5256 PK Heusden