Terug naar overzicht

Creatief met metaal

Geplaatst op: 25/11/2017

Architecten bedenken steeds complexere vormen om een gebouw een unieke uitstraling te geven. Voor gevelbekleding in metaal is VPT Versteeg al meer dan twintig jaar hét adres als het gaat om speciale en complexe vormen in met name aluminium en Cortenstaal.

lees het artikel in Stedenbouw

Die voortrekkersrol wil het Brabantse bedrijf blijven behouden. Directeur Peter Moser praat ons bij over de sterke focus op digitalisering en de investeringen die worden gedaan om de exotische vormen in metaal zo efficiënt mogelijk in Nederland te kunnen blijven produceren.

Het produceren van ronde en 3D-vormen in metaal en bewerkingen zoals perforeren en snijden, het is tegenwoordig allemaal mogelijk. Moser: “De digitalisering van de bouw geeft architecten steeds meer mogelijkheden om vrije vormen te bedenken. Aan ons de taak om die ontwerpen om te zetten in een 'maakbaar' product en als het even kan natuurlijk op een zo efficiënt mogelijke manier. We hebben daarom de afgelopen jaren zeer sterk ingezet op het digitaliseren van ons productieproces om zowel extern de interactie aan te kunnen gaan met de hele bouwketen als intern volledig papierloos het productieproces aan te kunnen sturen. Liepen we een jaar geleden in de werkplaats nog met dikke mappen rond met honderden werktekeningen, tegenwoordig wordt alles digitaal getoond op schermen bij de werkstations.”

Monikkenwerk

Volgens Moser staan we nog maar aan het begin van de technologische mogelijkheden, zeker als je ziet wat er in Aziatische en Arabische landen wordt bedacht en gebouwd. “Monnikenwerk”, verzekert Moser. “De productie daarvan vindt echter in lage loonlanden plaats. Ons doel is om die vrije vormen ook in West-Europa te kunnen produceren, echter op een veel efficiëntere manier en met de snelheid van bouwen, zoals we die hier gewend zijn. Dat vraagt inderdaad een verregaande automatisering, zodat architecten ook in West-Europa niet worden geremd in hun creativiteit. We investeren de komende jaren in nieuwe machines die in het teken staan van diezelfde filosofie. Op die manier proberen we een creatieve speler te zijn en blijven, net zoals de afgelopen 22 jaar. Enkele van onze laatste creaties zijn de kunstzinnige raamkaders in de woontorens Boston & Seattle in Rotterdam, de geperforeerde Cortenstalen gevel van Nautique Living in Amsterdam en de aluminium gevelbekleding van Hogeschool Utrecht.”Industrieterrein Bakkersdam no. 6609
Bakkersdam 3, 5256 PK Heusden